4.02.2016

11:57 PM - No comments

Bibliophilia Siri 86: Unbroken (2014)

Kredit Foto: Google
Filem “Unbroken” arahan Angelina Jolie merupakan sebuah filem epik yang diadaptasi dari kisah benar yang berlatarbelakangkan peristiwa Perang Dunia ke-2. Filem ini dibintangi oleh Louis Zamperini, lakonan Jack O’Connell yang merupakan atlet Olimpik terkenal sebelum dia menjadi tahanan perang di kem Omori yang terletak di sebuah kepulauan Tokyo.

Di dalam filem ini, terdapat beberapa babak menarik yang dapat dimanifestasikan ibrahnya buat tatapan dan juga pedoman hidup. Filem ini saya kira cukup unik kerana ianya tidak menjadikan kisah perang sebagai dominasi babak dalam pengisahannya tetapi menjadikan rentetan kelangsungan hidup seorang tahanan perang sebagai babak utama dalam kisah ini. 

“Sedetik kesukaran sangat berbaloi dengan sebuah kemenangan seumur hidup”. Ini merupakan ungkapan bicara Pete, abang Loius, di saat mereka berdua berada di stesen kereta api sebelum Louis berangkat pergi bagi meneruskan perjuangannya dalam arena sukan Olimpik. Detik ini merupakan sebuah kejayaan bagi seorang abang yang mampu mendidik adiknya yang pada asalnya mempunyai kelakuan yang sangat buruk dan seringkali gigih melarikan diri daripada masalah yang dihadapinya. Hubungan ini tidak cukup didefinasikan sebagai hubungan kekeluargaan sahaja malah lebih daripada itu. Lebih tepat, abangnya bukan sahaja berperanan sebagai abang kepada seorang adik, malah sebagai pendidik dan pemberi motivasi kepada adiknya sendiri sehinggakan adiknya cukup menghargai kehadiran serta pengorbanan yang dilakukan oleh abangnya.

Selain itu, terdapat tiga tema yang diangkat melalui filem “Unbroken” ini iaitu kelangsungan hidup (survival), daya tahan (resilience) dan penebusan (redemption). Setiap satu tema ini cukup untuk menceritakan hampir keseluruhan kronologi kisah epik ini. Bermula dengan survival Loius ketika mana dia bersama sahabat yang lain menaiki pesawat B-24 pembebas pengebom (B-24 Liberator Bomber) untuk melakukan misi pencarian tentera yang hilang tanpa dikesan. Malangnya, dalam pencarian tersebut, enjin pesawat mereka rosak dan menyebabkan pesawat mereka terhempas di tengah lautan Pasifik, 850 batu dari Selatan Ouhu, Hawaii. Hanya tiga orang yang terselamat termasuklah Loius sendiri. Di sinilah bermula kelangsungan hidup mereka di atas rakit, berada di tengah-tengah lautan selama hampir 45 hari sebelum dijumpai oleh tentera jepun dan dibawa ke kem Omori sebagai tahanan perang.

Tema kedua yang dibawa oleh filem ini membawa sebuah nilai penerapan yang cukup mapan di mana terdapat banyak adegan kejam yang dimainkan oleh Watanabe (The Bird), lakonan Miyavi, terhadap tahanan-tahanan perang. Hanya ketahanan fizikal dan mental menjadi bekalan terakhir bagi tahanan perang untuk terus hidup di dalam kem yang menjadikan penderaan secara berterusan sebagai alat serta hiburan untuk memperoleh maklumat dan strategi ketenteraan pihak musuh. Elemen penebusan  di sini dapat dizahirkan melalui pembebasan tahanan-tahanan perang di saat-saat akhir dimana nyawa mereka ibarat berada di hujung tanduk. Inilah tema terakhir daripada ketiga-tiga tema yang sejujurnya dari pandangan saya, membawa jalan cerita ini kelihatan tersusun dengan baik.

Bibliophilia Siri 86
Di samping itu, jelas tersurat di dalam filem ini, terdapat satu babak tragis di mana Watanabe memberi ancaman kepada Loius dengan memaksanya mengangkat batang besi yang berat dan menjunjungnya di atas kepala. Sekiranya Loius gagal melakukannya, dia bakal dibunuh. Dalam keadaan yang cukup kritikal, secara teori asasnya, sukar untuk seseorang itu melaksanakan hukuman tersebut. Namun, reaksi Loius cukup berbeza di dalam babak ini. Dia berjaya bertahan lama dengan hukuman tersebut dan membuatkan Watanabe terasa dipermainkan olehnya. Lantas, atas sikap ego seorang ketua kem tahanan perang, Loius dibelasah teruk olehnya. Natijah, latihan yang diterima baik oleh Loius di dalam latihan ketenteraannya membuatkan dia mampu mengawal mental dengan baik meskipun fizikalnya telah didera dengan teruk.

Tambahan pula, prinsip kerahsiaan yang disemai di dalam diri Loius melalui rutin hari-harinya dalam latihan ketenteraan menjadikannya tidak mudah untuk berkompromi dan bertolak ansur dengan pihak musuh. Atas faktor autoriti Loius sebagai seorang atlet negara, dia ditawarkan pangkat dan kesenangan tetapi harus mengikut telunjuk pihak Jepun. Namun, kesetiaannya kepada negara tercinta, dia tega menolak tawaran tersebut meskipun dia mengetahui bahawa keputusannya bakal mengundang bahaya ke atas dirinya atas tekad yang dipilihnya. Kesudahannya, sekembali Loius ke kem Omori, Watanabe mengarahkan seluruh tahanan perang untuk memberi satu tumbukan terbaik kepada Loius.

Pengajaran akhir yang boleh dilihat melalui filem ini ialah Loius serta tahanan perang yang lain mengajar satu nilai yang cukup besar kepada penonton yang celik mengenai mesej yang ingin disampaikan. Dari konteks sebagai seorang pendakwah, cabaran dan ujian sememangnya sentiasa ada untuk mereka. Oleh itu, latihan dan persediaan (antaranya ialah tazkiyatun nafs iaitu penyucian jiwa) perlu dilakukan secara berterusan agar mampu menampung sedikit sebanyak kepahitan ujian yang bakal ditempuhi dalam perjuangan sepertimana latihan ketenteraan yang intensif dapat memberikan fizikal dan mental yang ampuh dalam menghadapi kekejaman rejaman hukuman.

Kesimpulannya, sesuai dengan tajuknya, "Unbroken", nilai semangat yang tidak pernah luntur untuk  meneruskan kelangsungan hidup ini seharusnya dijadikan tauladan agar sukar mengoyahkan pendirian serta kejituan fizikal dan mental kita tatkala ujian datang bertamu.

-02/04/2016-

0 comments:

Post a Comment